Peste 5.500 de americani au luat parte la studiu guvernamental
publicat în Annals of Family Medicine. Cei care
beau ceai fierbinte sau cafea, au avut o probabilitate cu 50% mai
scăzută de a căpăta MRSA în nările lor, faţă de cei care nu beau
aceste băuturi.
În general, 1% din populaţia Statelor Unite este purtătoare a
stafilococului auriu rezistent la meticilină, în nări sau pe piele,
dar aceştia nu se îmbolnăvesc.
Eric Matheson de la Universitatea din Carolina de Sud,
Charleston, împreună cu echipa sa, a descoperit că băutorii
de ceai şi cafea aveau o probabilitate mai scăzută de a fi
purtători ai MRSA.
În general, 1.4% din persoanele care au luat parte la studiu
erau purtătoare ale stafilococului, acesta fiind descoperit în
nasurile lor. Aceste cote au fost cu 50% mai mici în cazul
celor care au declarat că beau ceai şi cafea, comparativ cu cei
care nu beau acest tip de băuturi.
Studiul arată o asociere între cele două, „dar nu se poate
concluziona cauzele asociaţiei. Eu nu pot să vă spun că această
constatare nu este doar o coincidenţă”, a declarat Matheson.
Cercetătorii au încercat să ia în considerare alţi factori, cum
ar fi vârsta, venitul sau sănătatea, dar băuturile erau încă
asociate cu cotele mai mici de a fi un purtător al MRSA.
O problemă este aceea că, deşi băutorii de cafea şi ceai au un
risc mai mic de transport al MRSA, un factor care ar duce la
scăderea îmbolnăvirii este încă necunoscut.
Matheson declară că există încă dezbateri referitoare la
persoanele purtătoare de MRSA şi riscul lor crescut de a dezvolta o
infecţie activă.
Pentru moment, Matheson recomandă oamenilor să bea cafea sau
ceai, în speranţa de a alunga stafilococul auriu rezistent la
meticilină.
Sursa:
Daily Mail